Çok sayıda ülke fidye yazılımı çetelerine ödeme yapmayı durdurma kararı alıyor.

Washington’da üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Fidye Yazılımıyla Mücadele Girişimi zirvesinde, siber suç grupları tarafından talep edilen fidyeleri 40 ülkeden oluşan bir ittifak ödemeyi durdurma taahhüdünde bulunacak.

Pazartesi günü gazetecilere konuşan Beyaz Saray’ın Siber ve Gelişen Teknolojiden sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Anne Neuberger, bu girişimin dünya çapında rekor düzeyde fidye yazılımı riskine karşılık olduğunu ve ABD’nin bu olayların yaklaşık %46’sının hedefi olduğunu ima etti.

Reuters’in ilk haberine göre, Çarşamba günü başlayacak zirve sırasında yapılacak uluslararası tartışmalar, fidye yazılım gruplarının operasyonlarını finanse etmek için kullandıkları fonları engellemeye yönelik stratejilere de odaklanacak.

Fidye yazılımları sınır tanımayan bir sorun. Ve fidye yazılımı suçlularına para aktığı sürece sorun büyümeye devam edecek,” dedi Neuberger Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte.

“Fidye yazılımının nedeni olan finansman konusuna eğilmek ve bunu birlikte yapmak istiyoruz. The Messenger‘ın haberine göre, üst düzey bir yönetim yetkilisi fidye yazılım karşıtı grubun çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtlarken şunları ekledi: “Bu gerçekten büyük bir adımdı ve hala her bir üyenin imzalamasını sağlamanın son sancılarını yaşıyoruz, ancak hemen hemen o aşamaya geldik, bu da heyecan verici.

Neuberger’e göre 48 ülke, Avrupa Birliği ve Interpol’den temsilciler bu haftaki Fidye Yazılımla Mücadele Girişimi zirvesine katılacak olsa da, hepsi bu haftaki fidye yazılımla mücadele bildirisini imzalayacaklarını teyit etmedi.

Ransomware kayıtları

Fidye yazılım vakaları, Ağustos ayındaki yüksek ancak nispeten daha sakin bir dönemin ardından Eylül ayında artış gösterdi ve yine de tipik yaz rakamlarını aştı.

NCC Group’tan alınan veriler Eylül ayında toplam 514 fidye yazılımı saldırısı olduğunu ortaya koyarak, Clop’un Fortra GoAnywhere veri hırsızlığı saldırıları dalgasının ardından Mart 2023’ün 459 olaylık rekorunu geride bıraktı.

Coğrafi olarak, Kuzey Amerika %50 ile bu saldırıların çoğuna maruz kalırken, onu %30 ile Avrupa takip etti ve Asya %9 ile üçüncü sırada yer aldı.

Son iki yılda, fidye yazılımı saldırılarının kritik altyapı ve devlet kurumlarını vurmasının ardından Karadağ, Şili ve Bermuda dahil olmak üzere birçok hükümet ciddi şekilde etkilendi ve Kosta Rika, Mayıs 2022 Conti fidye yazılımı saldırılarının ardından ulusal acil durum ilan etmek zorunda kaldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Ekim 2021’de ilk Fidye Yazılımıyla Mücadele Girişimi zirvesini düzenledi. 31 ülke, fidye yazılımı ödemelerinin sadece iki yıl içinde neredeyse 500 milyon dolara ulaşmasının ardından (2020’de 400 milyon dolar ve 2021’in ilk çeyreğinde 80 milyon doların üzerinde) fidye yazılımı gruplarının kripto para birimini kötüye kullanmasını engellemeye yönelik çabaları artırma sözü verdi.

Aynı ay, ABD Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), giden Bitcoin işlemlerinin yaklaşık 5,2 milyar dolarını fidye yazılımı ile ilgili ödemelere bağladı.

Exit mobile version