Teknoloji Haber

Bennu asteroidi, eskiden yaşam olan bir gezegenin parçası olabilir

Bennu asteroidi, eskiden yaşam olan bir gezegenin parçası olabilir

NASA’nın tarihi asteroid misyonu, Bennu’nun yaşamı destekleyen bileşenler içerdiğini ortaya çıkardı. Örneklerin analizi sonucunda asteroidde su taşıyan mineraller tespit edildi. Bilim insanları Bennu’nun, yaşam için uygun olabilecek eski bir su dünyasının uzayda sürüklenen bir parçası olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları, NASA tarafından incelenmek üzere geçtiğimiz aylarda Dünya’ya örnekleri getirilen Bennu asteroidinin eskiden yaşam olan bir gezegenin parçası olabileceğini düşünüyor.
45 milyon yıllık örneklerin derinlemesine analizi, Bennu asteroidinin yapısında Dünya okyanuslarında bulunan magnezyum fosfat, tektonik plakalarda gözlenen fillosilikatlar ve proteinlerde önemli bir bileşen olan glisin tespit etti.
Bilim insanları su taşıyan mineraller de tespit ederek Bennu’nun yaşam için uygun olabilecek eski bir su dünyasından geldiği yönündeki spekülasyonları doğruladı.
Ekip, Bennu gibi bir asteroidin bu mineralleri Dünya’ya getirerek yaşamın yapı taşlarını oluşturduğuna ve varlığımıza yol açan süreci başlattığına inanıyor.
Arizona Üniversitesi’ndeki bilim insanları, asteroit örneklerini incelemek için güçlü bir elektron mikroskobu kullandı.
Bu sayede örneklerde, yalnızca büyük miktarlarda magnezyum fosfat ve glisin değil, aynı zamanda karbonatlar, sülfitler, olivin ve manyetit gibi diğer “su bazlı” minerallerin de mevcut olduğu ortaya çıktı.
Bennu’nun örneklerinde bulunan mineraller nadir örnekler teşkil ediyor. Çünkü Dünya’ya düşen asteroidler genelde düştükleri gün bulunmuyor.
Dünya atmosferinde el değmeden bir süre kendi halinde kalan uzay kayalarının yüzeyleri ve yapıları değişime uğruyor. Ancak Bennu’da durum böyle olmadı.
Bennu’yu inceleyen ekipten bir bilim insanı, “Onu kelimenin tam anlamıyla Dünya’ya düştüğü gün gördük; bu kadar taze bir şey görmek olağanüstü.” diye konuştu.
Veriler, NASA’nın “OSRISIS-REx” misyonu kapsamında Bennu’dan toplandı. Bu, bilim insanlarının taze ve bozulmamış örnekleri doğrudan kaynaktan alabildiği anlamına geliyor.
Bilim insanları Bennu’nun, koleksiyonlarında yer alan hiçbir asteroid parçasına benzemediğini kaydetti.
“OSIRIS-REx” misyonu, Eylül 2023’te Bennu’dan örnekleri yeryüzüne getirdi ve asteroidin parçası olduğu gezegende yaşamın var olduğuna dair kanıtlar sunmuş oldu.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu